Απόψεις Σύγκριση και κόστος κουταβιού και νεαρού κυνηγόσκυλου
Τρίτη, 29 Ιούνιος 2010 10:24

Σύγκριση και κόστος κουταβιού και νεαρού κυνηγόσκυλου

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Βρισκόμαστε στις αρχές Ιουνίου και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι αγωνιστικές δραστηριότητες έχουν λάβει τέλος. Τη σκυτάλη παίρνουν οι εκθέσεις μορφολογίας που διοργανώνουν οι διάφορες κυνοφιλικές οργανώσεις. Την περίοδο αυτή αρχίζει και η αναπαραγωγική περίοδο των σκύλων και τα πρώτα κουτάβια της χρονιάς έχουν μόλις γεννηθεί.

Μαζί με τη γέννηση των κουταβιών γεννιέται και η επιθυμία στους κυνόφιλους για την απόκτηση των νέων τους «αστεριών». Οι περισσότεροι αρχίζουν την αναζήτηση και την τιμητική τους έχουν οι εκτροφείς. Τα βασικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι τα εξής: Ποια ράτσα είναι η καλύτερη; Ποιο φύλο να προτιμήσω; Καλύτερα κουτάβι ή ξεκινημένο;

DSCN1344Στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο είναι δυνατόν, στην ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που αφορούν το τελευταίο δίλημμα. Έτσι λοιπόν θα θεωρήσουμε ότι ο υποψήφιος ιδιοκτήτης έχει επιλέξει και ράτσα και φύλο. Προβληματίζεται όμως στο εάν θα πρέπει να πάρει ένα κουτάβι ή ένα σκύλο 8-14 μηνών.

Και οι δύο αυτές επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά. Ξεκινώντας από την περίπτωση όπου κάποιος αποφασίζει να αποκτήσει ένα κουτάβι, θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά πράγματα.

Το κουτάβι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια επιλογή η οποία το ονομαστικό της κόστος είναι κατά κανόνα μικρότερο. Αυτό είναι συχνά ένα δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, ώστε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια, είναι πολλές φορές παραπλανητικό. Αν στο αρχικό κόστος απόκτησης του κουταβιού προσθέσουμε το κόστος ανατροφής τους έως την ηλικία των 8-14 μηνών, τότε το οικονομικό όφελος μειώνεται σημαντικά. Αν συνυπολογίσουμε την αυξημένη θνησιμότητα των κουταβιών, τότε το όφελος εκμηδενίζεται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το κουτάβι δεν είναι μια φθηνότερη επιλογή.

Φυσικά στον μέχρι τώρα προβληματισμό μας δεν βάλαμε την αυξημένη προσπάθεια - φροντίδα ενός κουταβιού σε σχέση με ένα μεγαλύτερο σκύλο, ούτε βέβαια την απροσδιοριστία όσον αφορά την κυνηγετική του εξέλιξη. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι «κανείς» και «ποτέ» δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξέλιξη ενός κουταβιού.

Έτσι είναι πολύ συχνές οι φορές όπου κουτάβια ακόμη και από πολύ αξιόλογες επιλογές γεννητόρων, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες, ούτε του εκτροφέα, ούτε του ιδιοκτήτη.

Από τα παραπάνω εύκολα κατανοεί κανείς ότι η αγορά ενός κουταβιού είναι μια επένδυση υψηλού ρίσκου-κόστους. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το κουτάβι είναι ίσως ο «ακριβότερος» σκύλος.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό υποψήφιων αγοραστών στην επιλογή νεαρού σκύλου. Μια τέτοια επιλογή είναι πολύ πιο στανταρισμένη. Το ρίσκο είναι πολύ μικρότερο. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει μια απολύτως ξεκάθαρη εικόνα, κυρίως για τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά. Έχει λοιπόν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος, την τυπικότητα, τη σωματοδομή, την ποιότητα της κίνησης, τη μηχανική αρτιότητα.

Αν ο σκύλος αυτός έχει περάσει και κάποια διαδικασία εκπαίδευσης, τότε θα μπορέσει ο νέος ιδιοκτήτης να ελέγξει και κάποια εργασιακά χαρακτηριστικά του.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η επιλογή ενός νεαρού σκύλου έχει μόνο πλεονεκτήματα. Ας μην βιαζόμαστε. Με την ίδια λοιπόν ευκολία που μπορεί να εκτιμήσει την αξία ενός νεαρού σκύλου ο υποψήφιος ιδιοκτήτης, με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία το έχει ήδη κάνει εκ των προτέρων ο εκτροφέας.

Αυτό έχει σαν συνέπεια το κόστος απόκτησης ενός πραγματικά πολύ αξιόλογου νεαρού σκύλου να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομήλικους του.

Ενώ λοιπόν η επιλογή ενός νεαρού σκύλου έμοιαζε μονόδρομος, η τελευταία εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο την επιλογή του κουταβιού. Αν το κουτάβι το οποίο είχαμε επιλέξει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά πολύ καλό άτομο, τότε ήταν η πιο συμφέρουσα αγορά και αυτόματα το «ακριβότερο» γίνεται «φθηνότερο».

Αν το ίδιο άτομο το επιλέξουμε λίγους μήνες αργότερα, τότε η διαφοροποίηση της τιμής δεν θα αφορά μόνο το επιπλέον κόστος τροφών, φαρμάκων, φροντίδας και εκπαίδευσης. θα επιβαρύνεται και από ένα «συντελεστή ποιότητας», ο οποίος ενδεχομένως να καθιστά απαγορευτική την απόκτηση ενός τέτοιου σκύλου από την πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε πόσο συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα πολύ σπουδαίο σκύλο; Σίγουρα σπάνια. Αν λοιπόν αντί για τη θέση του αγοραστή ήμασταν στη θέση του πωλητή, πόσο φθηνά θα πουλούσαμε αυτό το σκύλο που σπάνια θα μας έφερνε η «μοίρα» στην αυλή μας;

Η απόλυτη πλειοψηφία των κυνηγών δεν θα συζητούσε καν ένα τέτοιο σενάριο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους εκτροφείς. Δυστυχώς ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να γεννάνε πλήθος από σπουδαία σκυλιά. Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά εύκολα.

Αν λοιπόν ανατρέξουμε στις λίστες των σκύλων που φιγουράρουν κάθε χρόνο στις υψηλές και όχι μόνο, θέσεις των διαφόρων τύπων αγώνων, θα διαπιστώσουμε ότι ελαχιστότατοι νέοι σκύλοι προκαλούν το ενδιαφέρον.

Εξίσου εύκολα θα δούμε ότι ακόμα και πραγματικά σπουδαίες εκτροφές εξακολουθούν να δείχνουν τους ίδιους σκύλους για αρκετά χρόνια, έχοντας αδυναμία να ανανεώσουν την παρουσία τους, ενώ κάποιες «γνωστές» εκτροφές δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να δείξουν έστω και έναν εκπρόσωπο. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι ακόμα και για τους εκτροφείς τα σπουδαία άτομα δεν προκύπτουν κάθε μέρα. Η μόνη διαφορά με τον ιδιώτη κυνηγό είναι ότι αυτοί δε θα αρνηθούν να τον μεταβιβάσουν με ένα ικανοποιητικό αντάλλαγμα.

Εκτός της σπανιότητας ενός σπουδαίου σκύλου, η τιμή επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι κάθε εκτροφή η οποία θέλει να θεωρείται σοβαρή, οφείλει να απομακρύνει τα άτομα αυτά τα οποία με την ανάπτυξή τους εμφανίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα κατασκευαστικά ελαττώματα (π.χ. εξαιρετικά μικρόσωμα, δυσπλαστικά, ατύπικα, προγναθικά ή με ελλιπή οδοντοστοιχία).

Επίσης, πρέπει να απομακρύνονται και άτομα τα οποία εμφανίζουν μια επίμονη αδιαφορία για εργασία ή είναι εξαιρετικά κακής ποιότητας η εργασία που κάνουν.

Κατά συνέπεια το κόστος όλων αυτών των ατόμων που έχουν αποκλειστεί από την αγορά από τον ίδιο τον εκτροφέα, θα πρέπει να κατανεμηθεί σε όλους τους υπόλοιπους.

Αυτοί είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την τιμή ενός σπουδαίου νεαρου σκύλου.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για την επιλογή τόσο ενός κουταβιού, όσο και ενός νεαρού για όλους τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες.

Αν θέλουμε να δώσουμε μια γενικευμένη συμβουλή αγοράς, θα συνιστούσαμε σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα κυνηγόσκυλο, δίχως να έχουν τεράστιες απαιτήσεις μορφολογικές και εργασιακές, να προσανατολιστούν στην αγορά ενός νεαρού σκύλου 8-14 μηνών.

Ο υποψήφιος θα μπορέσει με ένα λογικό αντίτιμο να αποκτήσει ένα σκύλο τον οποίο θα μπορέσει να τον δει και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του.

Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις μορφολογικές και εργασιακές και δεν υπάρχει οικονομικός περιορισμός, τότε τα πράγματα είναι εύκολα και το νεαρό ταλαντούχο σκυλί είναι η μόνη σίγουρη λύση. Προσοχή όμως, τα μάτια ορθάνοιχτα. Στην περίπτωση που υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί, τότε επιλέγουμε ένα κουτάβι. Εδώ βέβαια προκύπτουν ένα πλήθος άλλων ερωτημάτων. Από ποιον εκτροφέα, από ποιους γονείς και τέλος ποιο κουτάβι από την τοκετοομάδα;

Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα ερωτήματα να απαντηθούν. Βλέπετε, οι πρωταθλητές και οι κοπρίτες έχουν όλοι τέσσερα πόδια και ένα κεφάλι. Άρα δεν υπάρχει οφθαλμοφανής τρόπος επιλογής του σούπερ κουταβιού. Κατά καιρούς δίνονται συμβουλές για επιλογή IMG_0436κουταβιών με βάση το πόσο γρήγορα περπάτησαν, πόσο πιο γρήγορα βρήκαν το φαΐ, πιο γεννήθηκε πρώτο, πόσους σφυγμούς είχαν σε κατάσταση ηρεμίας, πόσο λιγότερο πανικοβλήθηκαν όταν τα περιστρέψαμε, πια φέρμαραν οπτικά πρώτα και άλλες ενδεχομένως περιπτώσεις που κατά καιρούς έχουν ανακαλύψει ή εφεύρει οι ανά τον κόσμο ειδικοί. Καλό είναι να αποφύγετε τα παραπάνω, διότι περισσότερο με κομπογιαννιτισμούς μοιάζουν, παρά με κριτήρια επιλογής ενός αυριανού πρωταθλητή. Είναι πολύ εύκολα να το κατανοήσουμε όλοι. Ας δούμε μια τοκετοομάδα ενήλικων σκύλων, οι οποίοι όλοι κινούνται σε επίπεδο από κακό έως μέτριο.

Είναι σίγουρο ότι όταν τα άτομα αυτά ήταν κουτάβια κάποιο είχε σίγουρα γεννηθεί πιο μπροστά από τα υπόλοιπα, κάποιο περπάτησε πριν από τα υπόλοιπα και κάποιο έτρεχε γρηγορότερα στο φαΐ και ούτω καθεξής. Εκ του αποτελέσματος όμως βλέπουμε ότι ουδείς εξελίχθηκε σε σπουδαίο ενήλικα. Άρα τα κριτήρια πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Όταν επιλέγεις άτομα σε μία κλίμακα από 1-5, τότε είναι αδύνατο να πετύχεις το 10 το καλό. Άρα η επιλογή πρέπει να ξεκινήσει από ένα προηγούμενο επίπεδο.

Για την καλύτερη επιλογή κουταβιού ξεκινάμε καταρχήν από την επιλογή του εκτροφέα. Έτσι λοιπόν αντί να πηγαίνουμε να ελέγξουμε κουτάβια με τη βοήθεια ενός στηθοσκοπίου και με ένα μπισκότο στην τσέπη, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να κάνουμε μια έρευνα για το μέσο όρο του επιπέδου των σκυλιών που παρουσιάζει η κάθε εκτροφή.

Μια εκτροφή που εμφανίζει σκυλιά που κινούνται μεταξύ του 7-8,5 με κάποια συχνότητα, τότε η πιθανότητα να αποκτήσουμε ένα τέτοιο κι εμείς, είναι υπαρκτή. Αν ουδέποτε δεν έχει γεννηθεί ένα τέτοιο ζώο από κάποια εκτροφή, τότε είναι ουτοπικό να προσδοκούμε ότι η πρώτη φορά θα συμβεί σε μας. Αφού καταλήξουμε σε κάποια ή κάποιες εκτροφές, τα άτομα των οποίων συναντάνε τις απαιτήσεις μας, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ελέγξουμε τους γεννήτορες αυτών των εκτροφών. Είναι σύνηθες οι εκτροφείς να χρησιμοποιούν συστηματικά έναν αρσενικό και σποραδικά κάποιους άλλους.

Έτσι, σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε μια έρευνα σε ένα ή δύο αρσενικούς. Η επίδραση καλή ή κακή από την πλευρά του αρσενικού, θα είναι περίπου ίδια σε όλα τα «παιδιά» του. Εκείνο που διαφοροποιεί σημαντικά το αποτέλεσμα που θα επιφέρει ένας επιβήτορας, είναι η παρτενέρ. Καλό είναι να ελέγξετε σχολαστικά τις θηλυκές που έχουν τεκνοποιήσει. Επικεντρωθείτε σε εξαιρετικά χαρισματικά θηλυκά ή μητέρες που έχουν γεννήσει σπουδαία ζώα στο παρελθόν. Όλες οι θηλυκές της ίδιας εκτροφής, δεν είναι ισάξιες!

Αφού κάνετε όλη αυτή την έρευνα, επιλέξτε την τοκετοομάδα που θα εμπιστευθείτε.

Μια τελευταία κουβέντα με τον υπεύθυνο εκτροφέα, θα σας λύσει όλα τα αναπάντητα ερωτήματα. Αν η έρευνά σας είναι σωστή, τότε το αποτέλεσμα έχει μεγάλες πιθανότητες να σας δικαιώσει.

Το κουτάβι το οποίο τελικά θα επιλέξετε, φροντίστε να μην εμφανίζει κάποια ελαττώματα κατασκευαστικά ή συμπεριφορικά και επενδύστε σ’ αυτό. Από το σημείο αυτό και μετά και με τη βοήθεια της τύχης, σας περιμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κυνηγετικό μέλλον. Ακόμη και εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, τουλάχιστον θα είστε σίγουροι ότι από την πλευρά σας κάνατε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να βελτιστοποιήσετε την επιλογή σας και να περιορίσετε κατά το δυνατόν την επίδραση της τύχης.

Δυστυχώς τα απόλυτα κριτήρια δεν υπάρχουν, ούτε κανείς έχει τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της φύσης, κυρίως όταν στοχεύει σε γονιδιακό επίπεδο. Αν το αποτέλεσμά σας είναι απογοητευτικό τότε καλό είναι να επιστρέψετε ξανά στην αρχη την έρευνά σας εκ νέου.

Είναι πολύ πιθανό ότι σε κάποιο στάδιο της έρευνάς σας κάνατε κάποιο λάθος η σταθηκατε εξαιρετικα ατυχοι.. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε τον προβληματισμό σας και σας ευχόμαστε καλή τύχη στην επιλογή σας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:26
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

159 σχόλια

 • Link σχολίου Mildred Mcclees Δευτέρα, 19 Φεβρουάριος 2018 11:30 γράφτηκε από Mildred Mcclees

  I have discovered a nice was to fix my depression problems using the methods of this website. The have a remedy for each budget and the services in obtainable in 12 languages to date: www.clithouse.com

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Alvin Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 10:15 γράφτηκε από Alvin

  sexe et amateur sexe en cam gratuit porno hiden cam video porno
  de rihanna gynecologue sexe poupee silicone sexe
  passion sexe video porno de lesbienne sexe aloha
  sexe homosexuel site de cam porno gratuit sexe de blonde hq
  porno roman photos porno video sexe vacances photo sex gratuit
  bon sexe porno nudiste sexe web cam gratuit philippines sex porno amatur regarder film porno
  gratuitement sex videi sexe et porno massage gay porno mature group sex sex
  au cap d agde film porno femme mature nigeria porno sexe homosexuel sexe p porno nicki minaj hq
  porno teen porno en boite gay sex arab fairy tail porno league of legends porno voyeur sexe amateur sex talon tournage d un film
  porno annonce casting porno hd shemale porno porno batman granny sex teen sexe amateur cam
  porno live charme porno betisier porno sexe femmes
  nues photo femme sex sexe gays

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Dian Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 22:32 γράφτηκε από Dian

  video porno jeune meetic sex top des sites porno sexe webcam video direct porno sexe lesb naturiste porno netflix porno sikis porno porno blanck italienne porno hard porno porno sperm video sexe
  trans porno lingerie mature kink porno film porno de vieux yong porno
  gay sex game porno bateau video sexe amateur jeune porno gratuit vieille video actrice
  porno secretaire sexe porno dingur porno jeu sexe a deux gonzo sex new sex histoire de sexe menu histoire
  de sexe sexe model nancy porno noir le sexe au japon porno
  femmes agees casting porno gratuit porno de dessin anime video porno start porno lisa video
  porno nephael epic porno amateur sex xxx porno sex video porno fist
  sexe tape de star sexe modeles lesbienne video porno video porno gros cul sexe et porno
  gratuit rencontre sex film porno 3d

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Shona Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 19:32 γράφτηκε από Shona

  astrology and fortune telling 10 house astrology astrological app astrology sextile symbol 12 astrological signs dates astrology signs earth air fire water may 30
  astrology sign astrology find out your rising sign astronomical
  event today astrology news report astrological signs according to date of birth kabbalistic astrology tree of life date of birth astrology astrology by birthdate astrology ravi shankar guruji vedic astrology transits today sixth astrological sign in the
  zodiac government job indication in astrology business name generator astrology primal astrology what am i what
  astrological sign are you really quiz astrology for wedding date diploma in astrology syllabus primal astrology what am i rahu in 9th house in vedic astrology car no astrology yodha astrologer review free vedic astrology report online karmic astrology reincarnation astrology grand
  trine in water daily horoscope astrology answers oct 23 astrological sign muslim baby names astrology houses astrology astrology signs for may
  15 chinese astrology animal sign snake january 25 astrology zircon vs diamond astrology earth
  and fire signs astrology vedic astrology ketu in 8th house february 7 birthday astrology profile astrology 365 birthday profile bone weight astrology april 30
  astrology sign pisces daily astrology mangal dosha vedic astrology taurus love astrology today tlc astrology
  february 13 astrological sign pada in jaimini astrology
  born april 22 astrology

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Christy Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 19:10 γράφτηκε από Christy

  sexe vosges porno bondage porno anul video porno gratuit
  couples sexe clip amateur porno sexe en 3d scene de sexe la vie d adele sex porno xxx carla nova porno video
  sexe femme fontaine amateur couple sex orgie porno refence sexe
  sexe a toulon sex amateur gratuit porno tunisien les meilleurs video porno sylvester stallone porno sex tribu madam
  porno actrice porno tatouee sexe perpignan sexe egypte sexe home porno senior porno hd teen video de sexe gratuite porno porte jarretelle sexe et amateur sex agee
  sex dans la foret site porno maman porno evil web cam sexe live sexe en cam en dire sexe interactif sex dans les
  films sex voyeur webcam sex gratuite meilleur acteur porno humour sexe image drole sur
  le sexe sex en publique 666 porno rencontre sexe le havre je suis en manque de sexe
  sexe lesbienne gratuit gays porno film gay sex porno sexe jumelle

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Otilia Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 10:48 γράφτηκε από Otilia

  compatibilite signes astrologiques entre hommes signes du zodiaque et symboles les 12
  signes astrologiques twitter signe astrologique ne 18 octobre signe astrologique
  lion symbole signe astrologique sagittaire chinois
  signe astrologique homme taureau amour signe astrologique indien serpent quel
  est le meilleur signe astrologique pour un homme pierre astrologie
  balance compatibilite signes astrologiques chinois astrologie
  chinoise serpent terre 6 octobre signe astrologique
  astrologie vierge novembre astrologie vierge ascendant sagittaire tatouage signe astrologique scorpion qu'est ce que l'astrologie
  karmique carte du ciel aujourd'hui astrologie tatouage signe
  astrologique chinois tigre quel signe astrologique le 25 avril quel est le signe du zodiaque le plus intelligent compatibilite des signes
  astrologiques avec ascendant signe zodiaque 24 avril description signe astrologique vierge tatouage signe astrologique sagittaire
  tribal dragon signe astrologique chinois astrologie sagittaire
  amour portrait astrologique scorpion ascendant sagittaire signe astrologique femme balance homme belier cours gratuit astrologie horaire signe astrologique arabe epee signe de feu astrologie astrologie lunaire gratuite
  astrologie chemin de vie 2 signe du zodiaque ne le 5 juillet signe astrologique chinois singe tous les signes astrologiques et leurs
  dates signe astrologique des stars capricorne signe astrologique amour gemeaux autour de la
  lune astrologie periode signe astrologique vierge signe astrologique
  chinois image signe astrologique femme lion homme poisson astrologie theme astral des celebrites signe
  astrologique elle et lui astrologie les signes fixes compatibilite amoureuse astrologique et
  prenoms homme lion astrologie signe astrologique fin janvier
  calculer son ascendant astrologique belgique signe zodiaque
  taureau date

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Delores Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 10:16 γράφτηκε από Delores

  leer tarot gratis cartas tarot gitano gratis tirada gratis tarot gitano
  preguntas de tarot gratis tarot gratis si no oraculo como puedo saber mi
  futuro tarot tirada tarot gratis diario tirada de tarot y runas gratis tarot gratis tarot del sol tarot del hada aprender a echar las
  cartas del tarot tirada gratis del tarot del amor cartomancia juegos jugar tarot gratis tarot
  de embarazo si o no juego tarot virtual gratis el
  ermitano tarot en buenas manos tarot 8 euros tarot y oraculo
  gratis cartas del tarot gratis el amor tarot del amor barato tarot de
  hoy para capricornio tarot suerte y dinero tarot gratis cruz celta secretos magicos consultas gratis tarot tarotistas buenas en barcelona
  horoscopo del tarot gratis se busca tarotista sin experiencia tarot
  de la salud gratis 2017 tarot gitano certero gratis
  la verdad sobre el tarot cursos de tarot en granada carta del tarot para hoy virgo tarot gratis el mago tarot
  cartas gitanas rusas gratis tarot sol y torre tarot diablo tarotista buena en santiago de chile tarot gratis acuario trabajo chat tarot gratis en linea 3 cartas del tarot para hoy consultas tarot gratis por telefono me ama si o
  no tarot gratis tirada de tarot gitano arcanos tarot del amor leida de tarot gratis del amor
  tarot del amor verdadero 2017 aprender a echar las cartas del
  tarot tarot gratis libra mayo 2017 preguntas
  tarot trabajo tarot visa 10 euros 30 minutos mago y 5 de
  copas tarot cartas tarot gratis amor amigo

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Freeman Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 07:49 γράφτηκε από Freeman

  signification du signe astrologique chinois tigre signe
  astrologique vierge folle homme signe astrologique 13 avril signe astrologique chinois manga pendentif
  signe zodiaque argent signe astrologique scorpion ascendant lion homme signe astrologique du mois de juin astrologie mercure en maison 2 30 aout signe astrologique definition astrologie taureau compatibilite signe
  astrologique poisson homme vierge astrologie homme 13
  mai quel signe astrologique calcul signe astrologique maya gratuit 2 decembre signe astrologique signe astrologique hindou dhanu astrologie femme vierge homme poisson signe
  astrologique chinois coq de terre profil astrologique femme
  cancer signe astrologique 13 avril signe astrologique du moi d'avril astrologie decembre taureau nouveau signe astrologique tva signe du zodiaque 26 novembre
  astrologie entre deux signe meilleur site d'astrologie chinoise calcul ascendant astrologie homme astrologie capricorne homme demain compatibilite signe astrologique femme balance homme poisson calcul theme astrologique gratuit quel signe
  astrologique pour le 18 octobre astrologie de la semaine capricorne 2 octobre signe zodiaque astrologie scorpion date signe astrologique pour 25 novembre l'astrologie et
  la bible signe astrologique tatouage signe zodiaque sagittaire compatibilite astrologique scorpion vierge signe astrologique 6 janvier signe zodiaque 22
  janvier signes astrologiques ascendants meilleur signe astrologique pour femme capricorne quel signe astrologique
  le 8 juin astrologie les planetes dans les maisons juin signe astrologique
  signe astrologique 22 octobre compatibilite signe astrologique scorpion signe astrologique scorpion femme
  ordre signe astrologique chinois signes astrologiques cancer homme

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Johanna Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 07:25 γράφτηκε από Johanna

  paguinas para conocer gente como hacer amigos
  en facebook yahoo mil anuncios chicas en madrid buscar gente de tu ciudad en facebook chica busca
  chico toledo mujeres que buscan hombres mexico busca mujeres soltera
  app para conocer gente tinder milanuncios.com contactos mujeres chico busca chico culiacan olx contacto mujeres guadalajara fotos de mujeres solteras
  en los angeles contactos de chicos gay mujeres solteras de lima metropolitana chat online para conocer gente cual es
  la mejor pagina para hacer amigos gratis chica busca chico
  milanuncios contactos personales mujeres buscando una chica conocer gente en facebook conocer gente seria
  conocer gente nueva en madrid busco chica para tener sexo
  gratis anuncios sexo almeria contactos alcala de
  henares mujeres contactos mujeres en alicante chicas que buscan chico conocer gente por whatsapp lima contactos mujeres pontevedra buscar pareja
  mujeres solteras chica busca chico asturias como
  conocer gente gay de otros paises contacto con mujeres en zaragoza
  busco chico en valencia mujeres solteras
  madrid contactos mujeres alcorcon contacto chicas jaen conocer gente para
  salir en alicante chico busca chico fuengirola conocer gente provincia alicante chico busco
  chico valencia whatsapp de mujeres solteras oaxaca mexico contactos con mujeres en huelva chico busca chico en barcelona
  contacto chicas granada contactos chicas no profesionales encuentro sexual gay busco hombre para relacion formal
  df busco chico whatsapp se buscan chicos contactos de chicas con whatsapp

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Brandy Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 06:41 γράφτηκε από Brandy

  ed powers porn good morning sms to girlfriend in hindi happy sexting hypnotize
  porn ebony porn hd miss colombia porn sex records wikipedia nina mercedez virtual sex tied up sex j lo porn bakugan porn ashley sinclair
  porn interracial amateur porn teen girls porn summer porn french voted sexiest language wild sex video mature porn pic stripper porn sex mood lighting hardcore porn gif nina
  mercedez virtual sex sex lube how to have sex with a big girl sex tips for virgo
  woman in urdu ebony teen sex gay public sex tumblr mary
  jean porn sex hypnosis fuck porn superman porn maid sex las vegas sexting grany sex life
  like sex dolls iran sex farah abraham sex tape sex vedos celebrity sex stories reddit sex fun facts trivia morning text for a new friend weird sex stories yahoo answers random porn amateur ffm sex
  cougar sex stories sex trivia quiz questions sexiest bedroom
  ideas sex at work tumblr sex gif for long distance relationships k9 porn rich sex
  future

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου